Prawidłowo zbilansowana dieta odgrywa istotną rolę zarówno w profilaktyce, jak i w procesie leczenia chorób nowotworowych. Odpowiednie żywienie wspiera organizm w walce z chorobą, zwiększa tolerancję leczenia oraz przyspiesza regenerację.
Prawidłowo zbilansowana dieta odgrywa istotną rolę zarówno w profilaktyce, jak i w procesie leczenia chorób nowotworowych. Odpowiednie żywienie wspiera organizm w walce z chorobą, zwiększa tolerancję leczenia oraz przyspiesza regenerację.
W przypadku pacjentów onkologicznych nie istnieją uniwersalne zalecenia dietetyczne – są one dostosowywane indywidualnie, z uwzględnieniem:
Pacjenci Narodowego Instytutu Onkologii mogą skorzystać z porad dietetycznych – podczas hospitalizacji (na zlecenie lekarza prowadzącego) lub ambulatoryjnie w Poradni Chorób Metabolicznych.
Niedożywienie w przebiegu choroby nowotworowej może prowadzić do:
Konsultacja dietetyczna jest zalecana szczególnie w przypadku:
Dietetyk przeprowadza ocenę stanu odżywienia oraz analizuje sposób żywienia pacjenta. Na tej podstawie udziela indywidualnych zaleceń dietetycznych, dopasowanych do przebiegu choroby i rodzaju terapii.
Jeśli istnieją wskazania, dietetyk może zalecić stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (np. preparatów doustnych).
Leczenie niedożywienia prowadzone jest wspólnie przez dietetyka i lekarza. W zależności od potrzeb stosuje się:
Chcesz umówić wizytę u dietetyka onkologicznego?
To dobry krok – odpowiednie wsparcie żywieniowe może znacząco poprawić przebieg leczenia oraz samopoczucie w jego trakcie.
Aby skorzystać z konsultacji dietetycznej w naszej poradni, potrzebne jest skierowanie od lekarza. Po jego otrzymaniu należy zapisać się na wizytę:
Poradnia Chorób Metabolicznych mieści się w gabinecie 133, przy wejściu E. W gabinecie przyjmują doświadczeni dietetycy kliniczni, którzy współpracują z lekarzami prowadzącymi leczenie onkologiczne.
Dietetycy Sekcji Koordynacji Żywienia Działu Administracyjno-Gospodarczego Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie we współpracy z firmą cateringową organizują i zapewniają pełne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolację oraz w razie potrzeby II śniadanie i podwieczorek) pacjentom hospitalizowanym w NIO-PIB.
W dniu przyjęcia pacjenta do kliniki/oddziału/zakładu personel może zamówić zupę obiadową z kompotem, a od kolacji do obiadu w dniu wypisu pacjent otrzymuje pełne posiłki. Dodatkowo w ramach realizacji programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” pacjent ma zapewnioną również II kolację.
W NIO-PIB funkcjonuje dokument pn. „Klasyfikacja Diet”, w którym podane są nazwy diet wraz z ich opisem i wartościami odżywczymi. Lekarz, po ewentualnej konsultacji z dietetykiem klinicznym, może zlecić pacjentowi przebywającemu w NIO-PIB następującą dietę: podstawową, lekkostrawną, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (tzw. „cukrzycową”), bezmleczną lekkostrawną, wysokobiałkową lekkostrawną, niskobiałkową lekkostrawną, bezglutenową bezmleczną lekkostrawną, bezmięsną, przetartą, papkowatą, płynną oraz inną dietę specjalną, np. bez soli, bez wieprzowiny, wegańską.
Posiłki z uwzględnieniem zleconej diety dostarczane są pacjentom przez pracownika firmy cateringowej lub przez personel szpitala. Pacjent ma możliwość wglądu w aktualny jadłospis dzienny, który dostarczany jest do kliniki/oddziału/zakładu przez firmę cateringową.
Zwracamy się z prośbą do pacjentów, aby w dniu przyjęcia do NIO-PIB posiadali własne sztućce i kubek, w przypadku ich braku Instytut zapewnia sztućce i kubki jednorazowe.
Program „Dobry posiłek w szpitalu”
Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie bierze udział w programie pilotażowym wprowadzonym przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. „Dobry posiłek w szpitalu”.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów.
Na tej stronie znajdą Państwo jadłospis oraz codziennie publikowane zdjęcia posiłków podawanych pacjentom.
Zobacz jadłospis i zdjęcia posiłków →