Żywienie podczas pobytu w NIO
Sekcja Koordynacji Żywienia Działu Administracyjno-Gospodarczego Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie we współpracy z firmą cateringową organizuje i zapewnia pełne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolację oraz w razie potrzeby II śniadanie i podwieczorek) pacjentom hospitalizowanym w NIO-PIB.
W dniu przyjęcia pacjenta do kliniki/oddziału/zakładu personel może zamówić zupę obiadową z kompotem, a od kolacji do obiadu w dniu wypisu pacjent otrzymuje pełne posiłki. Dodatkowo w ramach realizacji programu pilotażowego „Dobry posiłek
w szpitalu” pacjent ma zapewnioną również II kolację.
W NIO-PIB funkcjonuje dokument pn. „Klasyfikacja Diet”, w którym podane są nazwy diet wraz z ich opisem i wartościami odżywczymi. Lekarz, po ewentualnej konsultacji z dietetykiem klinicznym, może zlecić pacjentowi przebywającemu
w NIO-PIB następującą dietę: podstawową, lekkostrawną, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (tzw. „cukrzycową”), bezmleczną lekkostrawną, wysokobiałkową lekkostrawną, niskobiałkową lekkostrawną, bezglutenową bezmleczną lekkostrawną, bezmięsną, przetartą, papkowatą, płynną oraz inną dietę specjalną, np. bez soli, bez wieprzowiny, wegańską.
Posiłki z uwzględnieniem zleconej diety dostarczane są pacjentom przez pracownika firmy cateringowej lub przez personel szpitala. Pacjent ma możliwość wglądu
w aktualny jadłospis dzienny, który dostarczany jest do kliniki/oddziału/zakładu przez firmę cateringową. Zwracamy się z prośbą do pacjentów, aby w dniu przyjęcia do NIO-PIB posiadali własne sztućce i kubek, w przypadku ich braku Instytut zapewnia sztućce i kubki jednorazowe.
Zdjęcia posiłków oraz aktualny jadłospis 14-dniowy zamieszczane są na stronie NIO-PIB:
https://nio.gov.pl/pacjent/dobry-posilek-cz-2/